MVO statement (voorjaar 2021)

Best Fish Almere wil een voorbeeld zijn voor alle bedrijven in de horeca, toerisme- en recreatiebranche. Duurzaamheid in elke vorm is bijna geen keuze meer, het is een must. Wij hebben inmiddels bij vele bedrijven ons steentje kunnen bijdragen op het gebied van duurzaamheid, Greenkey of één van de vele andere initiatieven op dit gebied.

ALGEMEEN: Duurzaamheid binnen ons bedrijf is een doorgaande ontwikkeling. Wij zijn ons ervan bewust dat we een verantwoording hebben naar onze omgeving en onze kinderen. Bij keuzes zullen we dan ook niet alleen kijken naar de maximale “winst”, maar ook of de keuze maatschappelijk verantwoord is.

LOGISTIEK: Zo hebben wij ons complete wagenpark op de Euro 6 norm gebracht.
In ons geval draaien de koelingen van die wagens ook nog op zonnepanelen, die op het dak van de bestelwagens zijn gemonteerd. Dat geeft een enorme brandstofbesparing en daarmee een forse reductie in CO2 uitstoot.
Nieuwe, 100% elektrische personenwagens zullen daarnaast het bestaande personenwagenpark gaan vervangen. Inmiddels rijden er al vier van deze wagens, er zullen er meer volgen.

INKOOP/VERKOOP: Keuzes in duurzaam gevangen vis (MSC) zijn meer regel dan uitzondering. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en juichen alle soortgelijke initiatieven toe. Ook bij gekweekte vis is de Global Gap momenteel de standaard. Daarnaast is al deze vis vrij van antibiotica, wereldwijd is dat nog wel een ander verhaal.

HUISVESTING: Al bij de bouw van ons bedrijfspand aan de Purmerweg in Almere is stilgestaan bij reductie van energiegebruik. Koelcellen en de grote vriescel draaien in een zgn. cascadeopstelling. Zo kan één compressor al voorzien in koelbehoefte bij lage buitentemperaturen. Naar mate de buitentemperatuur (en dus de koelbehoefte) oploopt, zal stapsgewijs de installatie automatisch opschalen. Zo wordt overcapaciteit en dus energieverspilling tegengegaan.
Ook is in 2019 alle verlichting in ons pand vervangen voor LED, zowel in de kantoren als in de productieruimtes.

VERPAKKING: Wij werken al jaren met een statiegeldsysteem op transportkisten.
Vis wordt verpakt in een ruime kist, met deksel. Op die manier is het voedsel-veilig en duurzaam tegelijk. De kisten worden bij terugkomst in Almere door ons gereinigd en zijn weer bruikbaar voor de volgende ronde. Hiermee gebruiken wij nagenoeg geen karton of plastic meer, behalve dan het hoogst noodzakelijke, waar wij binnen voedselveiligheid niet onderuit kunnen en mogen.

TENSLOTTE: Zoals u ziet is er binnen Best Fish Almere, zonder dat het in beton gegoten is, zeer veel oog voor duurzame keuzes. Wij denken dan ook naadloos aan te kunnen sluiten bij uw keuze voor duurzaamheid.