Duurzaam
De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2022 is weer binnen. Kreeftenvisser Robin van den Hoek heeft met zijn kreeftenboot MS3 de eerste fuiken gelicht. De eerste gevangen Oosterscheldekreeft werd later in de ochtend naar Colijnsplaat vervoerd, om bij de kreeftenveiling in Colijnsplaat te worden geveild. De veiling leverde 42.500 Euro op voor de Maag Lever Darm Stichting.
Sinds een aantal jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.
De Oosterscheldekreeft staat als ‘groen’ vermeldt op de Viswijzer. Het kreeftenbestand is stabiel, de soort wordt niet overbevist. De vangstmethodes zijn selectief en veroorzaken weinig schade aan het milieu.
Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli.