# harde lockdown?

Code Zwart……

Vanaf vandaag is de anderhalve meter afstand tussen mensen van verschillende huishoudens weer verplicht. Deze maatregel was eerder nog een dringend advies, maar vanaf nu mag er ook gehandhaafd worden. In de horeca en andere locaties waar het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden.

‘Code zwart’

De afgelopen weken is het aantal coronabesmettingen en covid-gerelateerde ziekenhuisopnames in Nederland enorm toegenomen. “Binnen nu en 10 dagen zitten we in code zwart als er geen veranderingen komen in ons gedrag en de besmettingen.” Er moet gepraat worden over een harde lockdown, inclusief sluiting van de scholen (aldus Gommers). We moeten het eerst hebben over de maatregelen en pas als de situatie verbetert en we weer kunnen versoepelen, komen de 3G’s, 2G’s en 1G’s naar voren, aldus Gommers.

Het demissionaire kabinet is voornemens de 2G-maatregel in te voeren voor onder meer de horeca, evenementen en cultuur. Ongevaccineerden krijgen dan geen toegang meer tot deze sectoren. Nu, met 3G, is toegang ook mogelijk met een negatieve test van minder dan 24 uur oud. Daarbij moet worden vermeld dat 2G pas zal worden ingevoerd op momenten dat 3G niet meer afdoende is, bijvoorbeeld in een zogenoemde hoogrisico-omgeving.

De persconferentie van 3 december wordt vervroegd naar aanstaande vrijdag. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd. Leden van het OMT komen toch vanavond al bijeen. Eerder werd gezegd het overleg op vrijdag bleef staan. Morgen komt er een advies uit en vrijdag maakt het kabinet een besluit. Er was verdeeldheid over de nabijheid van ‘code zwart’ en de urgentie van nieuwe maatregelen bij leden van het OMT en het kabinet, maar de meningsverschillen lijken nu beslecht.

 

Bron: De Restaurant Krant