# Oesters

Yerseke is hét schelpdiercentrum van Europa. Ooit is dit, rond 1870, begonnen met de uitvinding van de oesterputten. Deze uitvinding maakte het mogelijk dat de kwekers en handelaren de geviste oesters gedurende langere tijd aan de wal konden bewaren. In die tijd ging het om de Zeeuwse platte oester. Na de strenge vorst van 1963 en het oestervirus van de jaren tachtig was het Zeeuwse platte oesterbestand bijna verdwenen. Dit maakte de opkomst van de creuse mogelijk. Vandaag de dag gaat het weer goed met de Zeeuwse platte oester

De Zeeuwse Standaard Oester is afkomstig uit zowel de Oosterschelde als het Grevelingenmeer. De temperatuur, het zoutgehalte en de bodemgesteldheid van dit zuivere water vormen een ideaal gebied voor oesterkweek. Na het opvissen worden deze oesters in een volledig geklimatiseerde oesterkelder bewaard, waar ze zichzelf zuiveren van zand en slib. Deze oester kent een zachte structuur met een robuuste, zilte smaak.

De Zeeuwse Platte Oester is afkomstig uit het Grevelingenmeer en onderscheidt zich door een hoge kwaliteit en rijk gevulde schelp. Echter, deze oester is zeldzaam; groeit traag en plant zich moeilijk voort, dit vraagt meer aandacht van de kweker.

Het oesterseizoen van de platte oesters loopt van september t/m april: in de maanden met de ‘r’. Het Franse woord ‘huître’ stamt hiervan af. Het zijn totaal acht maanden met een ‘r’: huit ‘r’, letterlijk vertaald acht ‘r’-en.

De traditionele manier van het vergaren van oesterzaad, was het neerleggen van gekalkte dakpannen op de bodem van het perceel. Hier konden de oesterlarven zich aan hechten en uitgroeien tot volwassen oesters. De dakpannen zijn met de jaren veelal vervangen door mosselschelpen, met dezelfde functie, hechtingsplaats voor de oesterlarven. Dit is bodemcultuur – kweekmethode.
Een andere, moderne manier van kweken is met behulp van oesterzaad afkomstig van hatcheries. Zij bootsen optimale omstandigheden voor de oester na ende  selectie van het zaad worden triploïdie oesters gekweekt. Triploïdie oesters zijn hybride, planten zich niet voort en zijn dus het jaar rond verkrijgbaar.

Welke soorten oesters verkoopt Best Fish Almere?

  • Creuzes; Oosterschelde en Grevelingen
  • Platte oesters
  • Umami
  • Ierse Oesters
  • Franse Oesters; o.a.: Gillardeau, Fine de Claires, Fines de Cap Horn, Huitres special, etc..

oester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.