# Bodemcultuur Mosselen

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen is 6 juli j.l. weer begonnen met de nieuwe oogst. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

De mossel is het belangrijkste product uit de Nederlandse schelpdierenkweek. Met een eigen mosselveiling en verwerking van ca. 90 miljoen kilo mosselen per jaar – waarvan ruim 50 miljoen uit Nederlandse wateren – is het Zeeuwse Yerseke het centrum van de mossel in Noordwest-Europa. De meeste mosselen die uit Yerseke komen, worden als verse mosselen verkocht. België en Frankrijk zijn de grootste afzetmarkten. De consumptie in eigen land is ca. 10 miljoen kg per jaar.

Mossel grootte:
Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein wordt gewerkt met de aanduidingen Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Per seizoen wordt het werkelijk aantal stuks per klasse vastgesteld.

Goudmerk < 45 stuks per kg
Jumbo     45-55 stuks per kg
Imperial   55-65 stuks per kg
Super      65-80 stuks per kg
Extra         > 80 stuks per kg

Bron: mosselen.nl