# Mosselen in mei | juni

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

Bij de hangcultuurmosselen gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak eind mei / begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.

Mossel grootte:
Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein wordt gewerkt met de aanduidingen Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Per seizoen wordt het werkelijk aantal stuks per klasse vastgesteld.

Goudmerk < 45 stuks per kg
Jumbo     45-55 stuks per kg
Imperial   55-65 stuks per kg
Super      65-80 stuks per kg
Extra         > 80 stuks per kg

Bron: mosselen.nl